FSS styrelse för verksamhetsåret 2023 kommer att väljas inkommande helg i samband med förbundets årsmöte ERIK 12-14.5 i Närpes. Vi vill nu presentera de kandidater som på förhand anmält sitt intresse!

Elodie Böhling

Ålder: 18

Skola: Sibbo Gymnasium

Jag är intresserad av att bli:

Styrelsemedlem

Vad betyder FSS för dig?

FSS är en sorts socialkrets där jag kan få nya vänner. Jag vet också att FSS lyssnar på mig och tar mina åsikter i beaktande. Jag är jätte tacksam över det förtroendet FSS har gett mig i att utföra större uppgifter även om jag inte (ännu) är en styrelsemedlem. FSS betyder mycket för mig!

Varför vill du ställa upp i styrelsen?

Eftersom jag vill bli mer aktiv inom FSS. Jag vill kunna delta i planering av evenemang, hitta på nya program och andra roliga saker. Jag vill också skapa nya kontakter med människor och det känner jag att jag kommer få göra om jag blir invald till styrelsen.

Finns det något specifikt ämne du skulle vilja jobba för under din styrelsetid?

Mer synlighet åt FSS! Dessutom vill jag också arbeta för att minska långamatematikens inflytande och få elever och beslutsfattare att språk är viktiga och ska tas på större allvar inte bara tryckas undan av matematiken.

Vad skulle du vilja säga till den nya regeringen?

Snälla fatta inga beslut som angår unga utan att fråga oss först! Det är vi som påverkas och då ska vår röst också bli hörd!

Vem eller vad är din inspirationskälla?

Min morfar inspirerar mig mycket. Han är 70+ men fortfarande full av energi, glädje och kloka råd. Han stödjer mig i allt jag gör och jag är jätte tacksam över att han finns i mitt liv (vi är också födda på samma dag, men 59 år ifrån varandra). En annan inspirationskälla är nog min “all time favorite” sångerska Selena Gomez, hon har hjälpt mig massor och inspirerar mig varje dag med sin musik.

Eurovisionsfinalen äger rum under ERIK, vem tycker du ska vinna Eurovision 2023?

Mina top 7 favoriter just nu är Österrike, Belgien, Cypern, Tjeckien, Finland, Frankrike och Moldavien.

Niko Partanen

Ålder: 17

Skola: Brändö Gymnasium

Jag är intresserad av att bli:

Vice ordförande

Vad betyder FSS för dig?

En organisation som verkligen vill främja ungdomars åsikter.

FSS är också:
– En viktig del av Svenskfinland
– En organisation där man får påverka
– Roliga evenemang
– Bra gemenskap

Och så mycket mera!

Varför vill du ställa upp i styrelsen?

Har suttit redan ett år i styrelsen och det skulle vara roligt att sitta ett år till i styrelsen som vice-ordförande då jag redan vet hur saker och ting fungerar. Vill också fortsätta att främja ungdomar i beslutsfattande och påverka.

Finns det något specifikt ämne du skulle vilja jobba för under din styrelsetid?

Mest skulle jag främja det internationella samarbetet, för det finns mycket mera man kan göra då man har flera organisationer som jobbar för samma sak. Och överhuvudtaget främja ungdomars röst. Det finns också många saker man kan förbättra i gymnasiet och yrkesutbildningen då flera saker bara blivit ogjort efter förnyande av läroplanen med mera.

Vad skulle du vilja säga till den nya regeringen?

Glöm inte ungdomar, vi är framtiden. Skär inte för mycket utan balansera istället. (Klimatförändring sker ännu så glöm det inte heller!)

Vem eller vad är din inspirationskälla?

Har ingen, det är nog egna motivationen

Eurovisionsfinalen äger rum under ERIK, vem tycker du ska vinna Eurovision 2023?

Käärijät for the win!

Cecilia Huhtala

Ålder: 20

Skola: Livets Skola

Jag är intresserad av att bli:

Ordförande

Vad betyder FSS för dig?

ALLT.

Det senaste året har FSS varit en stor del av min vardag. Ibland lite för mycket. Vänskap, nya kunskaper, drivkraft och kallt kaffe är några ord som beskriver min tid i FSS.

Förbundet har varit en trygg plats för mig de senaste åren och möjliggjort att jag fått tänka på annat när det har varit tufft privat. FSS är det bästa som har hänt mig!

Varför vill du ställa upp i styrelsen?

Jag vill fortsätta ett år som ordförande för att jag känner att det finns mycket kvar att ge och förverkliga. Alla på FSS har gjort ett så bra jobb och jag vill fortsätta jobba för vår fina verksamhet.

Finns det något specifikt ämne du skulle vilja jobba för under din styrelsetid?

Under det gångna året har jag fått jobba med många ämnen och utvecklat vårt verksamhet. Arbetet tar aldrig slut.

En inkluderande sexualundervisning är ett ämne som jag skulle vilja jobba mera med.

Sen hoppas jag också utveckla våra egna utbildningar till elev-och studerandekårsstyrelser och vår kommunikation utåt till skolor.

Vad skulle du vilja säga till den nya regeringen?

Regeringsförhandlingarna är igång och det är ännu oklart vad regeringsprogrammet kommer att innehålla. Det är många saker jag skulle vilja hälsa till den nya regeringen, men jag försöker lista upp några ämnen som regeringen behöver ta itu med under de kommande fyra åren.

Cecilias 10 mål:

1. Höj studiestödet med 100 euro
2. Avskaffa förstagångskvoter till högskolor
3. Mera resurser till att uppfylla trestegsstödet i skolorna
4. Inför inte terminsavgifter till högskolor! Gör mera skada en nytta och ökar klyftorna i samhället som redan är stora.
5. Finansieringssystemet för gymnasieutbildningen ska säkras, “Leikkuri” behöver tas bort.
6. Yrkesutbildningen ska inte förkortas till två år
7. Finlands ska hålla fast vid målet om koldioxidneutralitet år 2035
8. Trygga tjänsterna för för neuropsykiatrisk rehabilitering bland barn och unga
9. Lagstadga ungdomsfullmäktigens initiativ och närvarorätt i staden/kommunens nämnder.
10. Sänk rösträttsåldern till 16 år. Om inte det så sänk iallafall åldern att skriva under medborgarinitiativ till 16 år.

Vem eller vad är din inspirationskälla?

Det finns många människor i mitt liv som är stora inspirationskällor och många som jag ser upp till. Här är två stycken väldigt starka kvinnor som ger mig inspiration att kämpa för en bättre framtid:

1. Min mamma. Hon har mött många motgångar men hon fortsätter alltid att kämpa vidare. Hon är min största förebild och jag vill vara lika envis som henne.
2. Sanna Marin. Hennes beslutsamhet, motivation och klädstil inspirerar mig helt massor.

Eurovisionsfinalen äger rum under ERIK, vem tycker du ska vinna Eurovision 2023?

Ärligt har jag inte bekantat mig med alla låtar. Hittills så har en låt gett mig dendär “Wow” faktorn som jag alltid söker efter. Tattoo har verkligen tatuerat fast på min hjärna och alla på kansliet vet att jag nynnar på den konstant. Finlands låt är för överspelad och därför tycker jag att Sverige ska vinna.

Tilda Cederberg

Ålder: 19

Skola: Vasa Övningsskolas Gymnasium

Jag är intresserad av att bli:

Vice Ordförande

Vad betyder FSS för dig?

För mig betyder FSS väldigt mycket. För det första har FSS bidragit mycket till den personen jag är idag. Det är så många kompetenser och områden jag utvecklats på som jag har FSS att tacka för.
För det andra betyder FSS gemenskap för mig. Jag har alltid extremt roligt tillsammans med de andra FSS:arna och om det är något jag vill förmedla på våra evenemang är det vår fina stämning och gemenskap.
Den sista betydelsen är nog att FSS ger upphov till påverkan och ett utlopp för mitt behov att bidra på ett reellt sätt till att förbättra framtiden.

Varför vill du ställa upp i styrelsen?

Det är mycket jag ännu vill göra inom FSS och jag känner mig inte alls färdig. Dessutom vill jag utöka mitt ansvar och bli vice ordförande. I och med det skulle jag kunna tillföra ännu mer till förbundet och jag är speciellt intresserad av att vara mer involverad i planeringen av evenemang.
Men om jag skulle väljas till vice skulle mitt fokus ligga på styrelsearbetet samt att nå ut till deltagare på evenemang. På ett mera konkret plan skulle det här betyda att verkligen jobba för ett produktivt styrelsearbete och en god stämning redan från början. Jag skulle gärna se att presidiet i början kan ha möten med varje individuell styrelsemedlem och inte bara ordförande. På evenemang skulle jag gärna vara med i workshopar och vara mycket i kontakt med deltagarna så att dom inte känner att styrelsen är avlägsen och kall.

Finns det något specifikt ämne du skulle vilja jobba för under din styrelsetid?

Jag skulle vilja utveckla Elevbladet till att ha närvaro på sociala medier till en ännu större utsträckning. Jag skulle vilja ta inspiration av hur YLE använder sin story för att locka till läsning samt utveckla den grafiska profilen. Jag tror dessutom att man kunde ha en eller två i redaktionen som kunde vara some-ansvariga. Vi har superfina texter i Elevbladet som är värda att läsa men tyvärr tror jag att få verkligen läser den fysiska tidningen. Därför är det viktigt att försöka nå ut med andra medel också.
Dessutom skulle jag gärna se att Elevbladet skulle ta ut lite större svängar. Det kunde betyda att skriva om mer vågade ämnen, att försöka pricka in intervjuer med större profiler, att hitta samarbeten med andra tidskrifter (kanske någon annat nordiskt skolungdomsförbunds medlemstidning eller nån på finskt håll) samt ordna evenemang/tävlingar/kampanjer där man söker finansiering utifrån (ex: serieteckningstävlingen vi nu håller på med).
Andra småsaker är att jag skulle vilja involvera medlemmar i andra utskott och få dem synliga i tidningen och så skulle jag vilja att FSS har ett korsord riktat till unga i varje nummer eftersom de flesta korsord i andra tidningar kan använda rätt ålderdomliga referenser i sina korsord.

Vad skulle du vilja säga till den nya regeringen?

Tänk på de långtgående effekterna av besluten ni tar och inte bara på er tid på fyra år, kom dessutom ihåg vems framtid ni formar!

Vem eller vad är din inspirationskälla?

Jag har ingen särskild offentlig person som en inspirationskälla utan blir oftast inspirerad av människorna i min närhet. När det handlar om FSS får jag ofta inspiration av de andra styrelsemedlemmarna, vår ordförande och våra anställda.

Eurovisionsfinalen äger rum under ERIK, vem tycker du ska vinna Eurovision 2023?

Har inget specifikt bidrag jag hejar på ännu. Men jag gillar alltid när något oväntat händer eller när något mer alternativt/”konstigt” bidrag vinner.

Leo Fyrie-Dahl

Ålder: 15

Skola: Karis Svenska Högstadium

Jag är intresserad av att bli:

Styrelsemedlem

Vad betyder FSS för dig?

Ett ställe där man kan påverka hur det ser ut i samhället, ett ställe där man kan ha intressanta diskussioner med andra ungdomar och ett ställe där man alltid kan få sin röst hörd.

Varför vill du ställa upp i styrelsen?

Jag har varit med i ett par utskott och det här känns som ett logiskt nästa steg. Jag tror också att det jag lär mig i styrelsen kan vara användbart för mig i andra delar av mitt liv.

Finns det något specifikt ämne du skulle vilja jobba för under din styrelsetid?

Min största prioritet är att ungdomar alltid ska känna sig säkra oavsett om de umgås med vänner eller är ute och går på natten.

Vad skulle du vilja säga till den nya regeringen?

Respektera ungdomar och deras åsikter lika mycket som ni skulle respektera alla andra.

Vem eller vad är din inspirationskälla?

Min inspiration kommer mest från att tänka på en bättre och mera intressant framtid. Och denna framtid kommer inte att finnas om inte dagens ungdom blir välutbildade.

Eurovisionsfinalen äger rum under ERIK, vem tycker du ska vinna Eurovision 2023?

Finland

Emmelina Holmqvist

Ålder: 16

Skola: Svenska Samskolan i Tammerfors

Jag är intresserad av att bli:

Styrelsemedlem

Vad betyder FSS för dig?

För mig betyder FSS framtid. FSS lyssnar på alla ungdomarna när makthavarna inte alltid hör oss. Tillsamman kan vi bygga en framtid där välmående tas i beaktande och skolan blir en trevlig plats.

Varför vill du ställa upp i styrelsen?

Jag vill aktivt jobba för det FSS står för.

Finns det något specifikt ämne du skulle vilja jobba för under din styrelsetid?

Samarbete med ungdomar från andra länder och kulturer är intressant. Skoltrivsel och ungdomars välmående står också nära hjärtat.

Vad skulle du vilja säga till den nya regeringen?

Jag skulle vilja säga till regeringen att satsa mera på vår lands framtid, alltså de unga. Finland måste förbättra ungdomars psykiska välmående genom att bland annat göra det enklare att söka hjälp.

Vem eller vad är din inspirationskälla?

Min inspirationskälla är Malala Yousafzai. Jag beundrar hennes mod och passion som hon påverkar världen med. Malala är en stark kvinna och har visat på nytt och på nytt att unga verkligen kan förändra världen.

Eurovisionsfinalen äger rum under ERIK, vem tycker du ska vinna Eurovision 2023?

Slovenien borde 100% vinna!

Isak Henricson

Ålder: 17

Skola: Jakobstads Gymnasium

Jag är intresserad av att bli:

Styrelsemedlem

Vad betyder FSS för dig?

FSS representerar både finlandssvenska skolungdomar, men även deras vilja att bli hörda. Förbundet fungerar också som ett sätt för folk att lära känna nya människor, och hitta vänner som har liknande intressen. En ett liknande förbund finns inte i svenskfinland, åtminståne inte ett som står utanför partipolitiken, vilket gör FSS väldigt viktig för ungdomsdemokratin i Finland.

Varför vill du ställa upp i styrelsen?

Jag känner att jag har mycket kvar att ge FSS, men också att jag har mycket kvar att lära mig. Jag vill också använda det jag har lärt mig under mitt första styrelseår och tillämpa min kunskap!

Finns det något specifikt ämne du skulle vilja jobba för under din styrelsetid?

Om jag tänker tillräckligt hårt kommer jag nog på något bra, men i stora drag vill jag att ungdomar syns mer i beslutsfattandet, även vad gäller stora beslut.

Vad skulle du vilja säga till den nya regeringen?

Ni kommer ihåg vad ni lovade, skär inte i utbildningen!!

Vem eller vad är din inspirationskälla?

Jag tar inspiration från många olika ställen, men mycket kommer från människorna i min omgivning och sånt jag läser.

Eurovisionsfinalen äger rum under ERIK, vem tycker du ska vinna Eurovision 2023?

Jag måste bekanta mig mer med bidragen, men Finlands var bättre än det har varit de senaste åren!