Vasa övningsskolas gymnasium tog hem vinsten i den nationella debattävlingen som ordnas årligen för studeranden på andra stadiet. Vinnande laget bestod av Ellen Wik, Matilda Mäkäräinen och Adele Widell. Finalen ordnades den 12.2.2024 i Tölö gymnasium. De övriga finalisterna kom från Ekenäs gymnasium och Gymnasiet Lärkan. I finaldebatten tävlade Gymnasiet Lärkan och Vasa övningsskola om vinsten, i en debatt om ifall TikTok borde förbjudas. Förbunden som ordnar debattävlingen, Finlands Svenska Skolungdomsförbund (FSS) och Svensk Ungdom vill tacka alla som deltog i tävlingen och var med och medverkade! 

Förbundsordförandes hälsning:

FSS ordförande Cecilia Huhtala är tacksam över alla som deltog i debattävlingen. “Det har varit fint att följa med hur deltagarna i debattfinalen utvecklats under tävlingens gång”. Framförallt ser hon fram emot att se hur framtidens debattörer växer fram. 

Juryn för årets debattfinal bestod av HBL:s chefredaktör Kalle Silfverberg, beslutsfattare och samhällspåverkare Bicca Olin samt FSS ordförande Cecilia Huhtala. Debatten modererades av HBL:s ledarskribent Torsten Fagerholm. Syftet med den årliga debattävlingen, som är partipolitiskt obunden, är att ge ungdomar möjlighet att öva sig på att debattera och att ge samhällsfrågor större utrymme i skolorna.

Frågor till det vinnande laget:

De intervjuade är: Ellen Wik, Matilda Mäkäräinen och Adele Widell från Vasa övningsskola.

Hur känns det att ha vunnit debattfinalen?

  • Det känns nog jättebra, vi har satsat jättemycket. Samarbetet har fungerat bra och vi har sett en stor utveckling under debattävlingen. Allra första debatten var ganska nervös, men nu i slutet har vi blivit mycket bekvämare och samarbeta bättre som ett lag. 

Vad fick er att delta i debattävlingen? 

Vinnarna uppgav att det var en kurs i samhällslära och en resa till Europaparlamentet som fick dem intresserade av att debattera. Laget från Vasa övis blev frågade i samband med kursen i samhällslära om de ville delta i debattävlingen. Svaret blev ja eftersom laget tycker annars också om att diskutera och debattera om olika ämnen på sin fritid. 

Vilka stunder upplevde ni som mest utmanande under finalen? 

  • Kanske just att komma igång. Det var jättenervöst med den första debatten, men så fort man kom in i det blev det bättre debatt. Man blir mera van med att tala framför folk. 

Vad var det mest lärorika/intressanta med debattävlingen? 

  • För mig har det mest lärorika varit att man har lärt sig att ännu mera prata framför folk, i början var jag jättenervös när jag fick veta att det skulle vara folk som var och kolla och att man ska prata i mikrofon , säger Ellen. 

För mera information: 

Carolina Savander, projektledare för debattprojektet

+358 505 675 755

carolina.savander@skolungdom.fi