Den 22 augusti åker Finlands Svenska Skolungdomsförbund tillsammans med Kulturkarnevalen ut på skolturné. Turnén börjar i Åboland och fortsätter till Åland, Österbotten och avslutas i Nyland den 19 september. Organisationerna är glada över att äntligen få åka ut till skolorna och träffa sin målgrupp igen efter en lång paus orsakad av pandemin. Skolturnén ger även möjlighet för FSS att utveckla nätverken till elev-och studerandekårsstyrelserna.

Organisationerna kommer besöka både högstadie, gymnasie och yrkesläroanstalter. De skolor som inte blir besökta under turnén besöks vid ett annat tillfälle under höstterminen. Under turnén ordnas regionala pop up event med kvällsprogram var man får ett litet smakprov av vad som händer på Kulturkarnevalen. 

Kulturkarnevalen deltar även i evenemanget Regeneration som ordnas på Åland 27-30:e augusti. Evenemanget är årligen återkommande och samlar ungdomar som är engagerade i miljö- och hållbarhetsfrågor runt om Norden och Östersjöområdet. Samtidigt som organisationerna är på Åland deltar båda även på Ålands prideparad den 27 augusti. 

-Vi är jätteglad att äntligen få träffa elever och studerande efter en lång paus. Det kommer bli väldigt intensivt, men jätteroligt. Pandemin har gjort att vi inte fått besöka många skolor och därför har vår synlighet i skolorna minskat. Detta har gjort att vi tappat kontakten med en stor del av vår målgrupp, säger Cecilia Huhtala, ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund. 

-Kulturkarnevalen som har 20-års jubileum är mycket exalterade över att få åka ut på turné tillsammans med FSS och vi hoppas innerligt på att vi i november får skapa en stor karneval igen efter dessa tråkiga pandemiår, säger Elin Svedman, ordförande för Kulturkarnevalen. Kulturkarnevalen ordnas i Borgå 11-13 november 2022.

För mer information:

Cecilia Huhtala
Förbundsordförande, FSS
044 980 7553
cecilia.huhtala@skolungdom.fi 

Elin Svedman
Ordförande, Kulturkarnevalen
0505658390
elin.svedman@skolungdom.fi