Samarbetsgruppen Svenska hörnan har under de senaste åren ordnat program på svenska under Helsingfors Pride, och i år är inget undantag. Veckan efter midsommar är det dags för Helsingfors Pride 2022 och du är varmt välkommen att ta del av Svenska Hörnans programpunkter.

I år bjuder Svenska hörnan på ett kvällsevenemang fredagen 1 juli på Luckan i Helsingfors (Georgsgatan 27). Under kvällen får vi ta del av en paneldiskussion med temat HBTQIA+ och idrott och senare ett mingel.

HBTQIA+ och idrott har aktualiserats under de senaste åren och 2019 publicerades den första EU-omfattande undersökningen baserad på direkta erfarenheter från HBTQIA+-personer inom idrotten. Undersökningen visar att homo- och transfobi inom idrotten är omfattande och påtaglig. I undersökningen anser 90 procent av respondenterna att homofobi och särskilt transfobi är ett problem inom idrotten. Så, är idrottsvärlden jämlik? Kan HBTQIA+ personer vara sig själva inom idrottsvärlden? Behandlas alla lika inom idrottsvärlden? Detta är några av de frågor vår panel kommer diskutera. 

Panelen består av Janne Puhakka, fd elitishockeyspelare, Malou Winter-Lindholm, roller derby-spelare, Lotta Nylund, aktiv inom thaiboxning och projektledare för Finlands Svenska Idrott och Alex Oksanen, fd ringettespelare. Diskussionen modereras av Tarja Krum, hållbarhetschef på Finlands Svensk Idrott

Efter paneldiskussionen fortsätter kvällen med mingel, snacks och skumpa fram till kl 20. Ingen förhandsanmälan krävs och evenemanget är kostnadsfritt. Dörrarna till Luckan kommer öppnas 16.30 och vi kör igång med paneldiskussionen 17.00. Information kring tillgängligheten i Luckans utrymmen hittas på Luckans hemsida.

Lördagen 2.7 kan vi äntligen gå prideparaden igen efter två års uppehåll och du är varmt välkommen att komma och gå paraden tillsammans med Svenska hörnan. Vi träffas i Esplanadparken vid korsningen där Unionsgatan och Norra Esplanaden möts kl 11.30 och går tillsammans därifrån mot Senatstorget. Det lönar sig att hålla utkik efter Svenska hörnans beachflaggor. 

***