????️‍????TORSDAG 29.6.2023????️‍????

????Paneldiskussion: Var det bättre förr? Dejting då och nu
????Torsdag den 29 juni kl. 17.00-18.00
????Pride House, Hotel Klaus K, Bulevarden 2 – 4

Från pissoarer och kaféer till dejtingappar. Vägen från när vi var “the only gay in the village” till idag när en app berättar för dig med meterprecision var närmaste likasinnad finns har varit kantad med både förakt och förundran. Var står vi nu? Har strävan mot ett mer inkluderande samhälle istället blivit exkluderande i dejtingvärlden? Vi tar pulsen på lite olika personer som är i dejtingsfären och försöker utröna vad det innebär att vara på raggen 2023.

Diskussionen går på svenska och finska.

Deltagare:
????Oscar Ohlis, sakkunnig inom mångfaldsfrågor
????Minna Lindeberg, författare
????Noora Bragge, detaljvaruarbetare

????Moderator: Elina Sagne-Ollikainen, doktorand i folkrätt


????️‍????FREDAG 30.6.2023????️‍????

????Paneldiskussion: Queer + Svenskfinland = sant?
????Fredag den 30 juni kl. 13.00 – 14.00
????Luckan Helsingfors, Georgsgatan 27 eller via livesändningen

Håller vi på med rainbow washing i Svenskfinland? Kan man vara öppet homosexuell inom idrotten? Vad kan funkisrörelsen lära sig av regnbågsrörelsen och tvärtom? Hur queervänlig är den finlandssvenska skolan? Vad gör de svenskspråkiga förbunden när prideflaggan plockats ner?

Panellister:
????Tarja Krum, Finlands Svenska Idrott
????Vilma Wasström, Finlands Svenska Skolungdomsförbund
????Matilda Hemnell, FDUV
????Lina Bonde, Regnbågsallians

????Moderator: Larrie Griffis, Luckan

Evenemanget livesänds via Luckans YouTube-kanal. Om du inte vill synas på livesändningen, vänligen ta kontakt med arrangören så de kan placera dig så att du inte syns.

????Föreläsning: Från tabu till bildstöd – sexuella rättigheter för personer med intellektuell funktionsnedsättning
????Fredag den 30 juni kl. 14.15-15.00
????Luckan Helsingfors, Georgsgatan 27 eller via livesändningen

Hur talar man om sexualitet och könets mångfald med dem som kan ha svårt att förstå? Personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) och/eller autism har rätt att kunna förverkliga sin sexualitet på sitt eget vis. Alla har också rätt att få information om sex och sexualitet på ett enkelt och förståeligt sätt. Men hur ska det här göras? Vilka är särdragen inom sexualitet för personer med IF och autism? Vad är SelkoSeks – varför behövs bildstöd?

Föreläsaren Emma Skogman är sexualterapeut och sexualrådgivare med mångårig erfarenhet av arbete med personer med intellektuell funktionsnedsättning och/eller autism. Hon är också engagerad i SelkoSeks – Finlands största bildbank om sexualitet.

Evenemanget livesänds via Luckans YouTube-kanal. Om du inte vill synas på livesändningen, vänligen ta kontakt med arrangören så de kan placera dig så att du inte syns.

????Workshop: Samtycke: Queer & Kink
????Fredag den 30 juni kl. 15.15-16.00
????Luckan Helsingfors, Georgsgatan 27

Workshoppen behandlar samtycke genom ett queer perspektiv och med BDSM som grund. Genom både information och konkreta övningar har deltagarna möjlighet att bredda sin förståelse och sitt kunnande vad gäller samtycke, lära sig olika sätt att förhandla samt lära sig hur man känner igen och upprätthåller sina gränser.

Workshopen är interaktiv och innehåller både individuella uppgifter, pararbete och diskussion i grupp. Genom att delta förbinder du dig till att följa principerna för ett tryggare utrymme.

Ledare för workshopen är sexualfostrare Malena Holmström som identifierar sig som både queer och kinky.

????Diskussion: Är drag farligt? Om dragqueens och sagotanter
????Fredag den 30 juni kl. 16.15-17.00
????Luckan Helsingfors, Georgsgatan 27 eller via livesändningen

Vad händer med den pedagogiska synvinkeln då sagor läses av dragqueens? Beaktar vi att dragkultur ser olika ut i olika länder? Vad vill vi uppnå med dragqueens som sagotanter och är sagostunden i så fall rätt forum för att försöka uppnå det?

Deltagare:
????Kim Gustafsson, artist
????Pia Sundell, verksamhetsledare på Barnavårdsföreningen
????Larrie Griffis leder diskussionen

Evenemanget livesänds via Luckans YouTube-kanal. Om du inte vill synas på livesändningen, vänligen ta kontakt med arrangören så de kan placera dig så att du inte syns.

????Pride-Mingel
????Fredag den 30 juni kl. 17.00-19.00
????Luckan Helsingfors, Georgsgatan 27

Välkommen och mingla på Luckan Helsingfors fredag kväll! Vi bjuder på ett glas bubbel med tilltugg. Välkommen att träffa likasinnade, knyta nya kontakter och ha inspirerande konversationer.


????️‍????LÖRDAG 1.7.2023????️‍????

????Prideparaden
????Lördag den 1 juli kl. 12.00
????Senatstorget

Kom med och tåga i Prideparaden tillsammans med Svenska hörnans olika organisationer. Paraden startar från Senatstorget kl. 12.00. och vi samlas tidigare på en på förhand överenskommen plats (exakt plats och tid meddelas här senare). Vi går mot Brunnsparken tillsammans med tusentals människor med färgglada regnbågsflaggor och utstyrsel.

Paraden samlar människor av olika kön, sexuella läggningar och bakgrunder för att fira och stötta det HBTQIA+ samhället. Vi hoppas att du vill gå i paraden med oss och hylla olikheter och allas rätt att vara sig själv.

????Pride parkfest
????Lördagen den 1 juli kl. 14.00
????Brunnsparken

Prideparaden slutar i Brunnsparken med en storslagen parkfest. Kom förbi och säg hej eller stanna för en pratstund vid Svenska hörnans tält!


????️‍????ALLMÄN INFORMATION????️‍????

Svenska hörnan är ett samarbete mellan finlandssvenska organisationer som arbetar för HBTQIA+ personers rättigheter och består av: Barnavårdsföreningen, Finlands Svenska Idrott, Finlands Svenska Skolungdomsförbund, Folkhälsan, FDUV, SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder, Krisjouren för unga & Volontärverksamheten vid HelsingforsMission, Luckan, Regnbågsallians Svenskfinland och Steg för Steg.

Alla program är avgiftsfria och du behöver inte anmäla dig på förhand.
Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet.

Vi följer principerna för ett säkrare utrymme. Det betyder att vi inte tolererar diskriminering i någon form. Alla ska respekteras och accepteras som de är. Om trakasserier av någon form vittnas eller upplevs, uppmanar vi att det meddelas till arrangören snarast möjligt, så att det 1) avslutas och 2) reds ut.

????️‍????TILLGÄNGLIGHET PÅ PRIDE HOUSE OCH LUCKAN????️‍????

Huvudentrén vid hotellet Klaus K är tillgänglig och man kan ta sig till de flesta utrymmen med hiss eller ramp. I hotellets allmänna utrymmen finns två tillgängliga toaletter. Läs mera om tillgängligheten på Klaus K här (på finska eller engelska): https://www.klauskhotel.com/hotelli/esteettomyys

Vid huvudentrén på Luckan Helsingfors är det två trappsteg som leder upp till dörren. En tillgänglig ingång utan trappsteg finns runt hörnet; från huvudingången går du lite söderut längs Georgsgatan och genom Mercatorgränden som leder till Tuppens torg.
Alla programmen ordnas på första våningen.
I källarvåningen finns fem toaletter varav en är tillgänglig unisextoalett. Dit kommer man med trappor eller hiss.
Mera information om tillgängligheten på Luckan hittas här: https://helsingfors.luckan.fi/utrymmen/


FSS står för transportkostnader till och från evenemanget för långväga deltagare. Kontakta förbundsordförande Cecilia Huhtala för mer information och biljetbokning:

Cecilia Huhtala, förbundsordförande
cecilia.huhtala@skolungdom.fi
050 322 7715

#SvenskaHörnan #HelsinkiPride #Pride2023 #ImWithPride