Guldhatten är ett pris som tilldelas en elev- eller studerandekårsstyrelse som utmärkt sig särskilt genom sin verksamhet under det gångna läsåret. Vinnaren utses av Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf på basen av nomineringar. 

Vinnaren av Guldhatten 2024 presenterades under Guldhattsgalan 2024 den 27.04.2024 i samband med förbundets årsmöte Elevriksdagen, ERIK (26-28 april 20234) i Karis. I år tilldelades även ett hedersomnämnande.

Guldhatten tilldelas i år studerandekårsstyrelsen vid Ekenäs gymnasium med motiveringen:

“Styrelsen har inte bara visat enastående mångsidighet i sina aktiviteter, utan har även lyckats skapa en perfekt balans mellan olika teman och fokusera på att påverka positiv förändring både inom och utanför skolans väggar.

Det som särskiljer är deras oöverträffade förmåga att kommunicera utåt och visa praktiskt vad de arbetar med. Genom välgjorda audiovisuella material, tillgängliga i olika kanaler inklusive den traditionella postlådan, har de effektivt nått ut till sin studerandekår och påverkat på ett positivt sätt. Deras insatser sträcker sig långt utanför skolan, där de aktivt förbättrar sina närområden och sprider en atmosfär av inkludering och positivitet.

Det är tydligt att styrelsen brinner för sitt arbete och att deras engagemang inte känner några gränser. Genom deras påverkansarbete har de lyckats skapa kontakter och samarbeten över skolgränser, vilket inte bara stärker deras eget team utan även hela skolgemenskapen. Deras arbete har inte bara förbättrat stämningen i skolan utan har också inspirerat andra att göra liknande positiva förändringar.

Med denna motivering  är det med övertygelse och stolthet vi tilldelar Ekenäs gymnasium Guldhatten 2024. Deras dedikation, mångsidighet och enastående kommunikationsförmåga gör dem till värdiga mottagare av erkännandet. De är en inspirationskälla för oss alla och visar på kraften i att arbeta tillsammans för att göra världen till en bättre plats.”

Priset mottogs av studerandekårsstyrelsens vice ordförande Carolina Friman. “Fiilisen” var på topp för representanterna efter beskedet.

“Jag hade inte förväntat mig det här” säger Friman om vinsten.  “Vi har jobbat hårt med att öka synlighet för vår studerandekårsstyrelse och vi har varit synliga i tidningar nu också med våra skärmfria dagar” berättar Friman om varför hon tror att studerandena i Ekenäs gymnasium var motiverade att nominera sin styrelse till den bästa i Svenskfinland. 

Kan ni ge exempel på verksamhet som bidragit till den påverkan ni har haft utanför skolans väggar som nämns i motiveringen?

“Vi har haft kontakt med beslutsfattare när vi har fått höra beslut om vår skola som vi inte tyckte om. Vi har också samarbete med andra skolor.”

Priset som delas ut till den vinnande styrelsen är en pengasumma på 1000€, har ni redan nu någon tanke på vad dessa pengar kunde användas till?

Vi kanske gör någon utfärd, vi har lite planerat att det skulle vara kul att fara någonstans med hela skolan.”

HEDERSOMNÄMNDANDE

Tegengrenskolan tilldelas i år hedersomnämnande med motiveringen:

“Hedersomnämnandet till Tegengrenskolans elevkårsstyrelse är en hyllning till deras exemplariska arbete och dedikation för att förbättra elevernas vardag i skolan. Genom en mångsidig verksamhet har Tegengrenskolans elevkårsstyrelse lyckats skapa en positiv och inkluderande atmosfär som berikar hela skolgemenskapen.

En av de främsta styrkorna är deras engagemang för att främja gemenskap och lärorika upplevelser för alla elever. Genom olika aktiviteter, besök och utflykter har de bidragit till att skapa minnesvärda och lärorika stunder för hela elevkåren. 

Utöver detta har de också visat en imponerande insats när det gäller påverkansarbete. Genom att arbeta för förbättringar av skolbyggnaden, ökad trivsel i skolmiljön samt förbättrade cykelvägar för en tryggare skolfärd, har de visat på ett ansvarsfullt och proaktivt ledarskap. Dessutom har deras initiativ för att främja motion och hälsa, såsom cykeldagar, bidragit till att skapa en aktiv skolmiljö. 

FSS förbundsordförande Cecilia Huhtala uttrycker stol “Det är verkligen med stor glädje att lyfta fram betydelsen av elev- och studerandekårsstyrelsers arbete för skoldemokrati. Guldhatten har nu delats ut under flera år, och det är så berikande att se det stora antalet nominerade styrelser och lära känna allas verksamhet.”

För ytterligare  information:

Förbundsordförande

Cecilia Huhtala

cecilia.huhtala@skolungdom.fi

050 322 7715